"Cinta Hakiki Khaliq Terbit Dari Kalbu Nan Suci.Rintihan Hati Luahan Perasaan Yang Dituturkan DihadapanNya Menggamit Rasa Syahdu Memecah Kesunyian Malam Justeru Melahirkan Sentuhan Jiwa Dan Ketenangan Pada Hati ,Yang Merindui Penciptanya".

Friday, 6 January 2012

~Takdir dan Usaha~


بسم الله الرحمن الرحيم


Banyak pertanyaan yang timbul dalam masyarakat kita. Kenapa kita harus berusaha sedangkan Allah telah menetapkan takdir pada kita? Inilah yang harus dijawab supaya umat Islam tidak menjadi umat yang statis jika kita salah memahami konsep takdir.

Takdir dan usaha adalah dua sisi yang berbeza, dimana takdir berhubungan dengan amalan hati sedangkan usaha adalah amalan fisik, tidak salah jika menggabungkan keduanya.

Ambil contoh perbezaan antara amalan hati dan fisik. Mengimani Allah tidak bererti meninggal ibadah padaNya. Mengimani rasul tidak bererti meninggalkan sunnahnya. Mengimani Quran tidak bererti meninggalkan membacanya, memahami,  melaksanakan hukum hukumnya serta berhenti memperjuangkan tegaknya perintahnya. Demikian  pula mengimani taqdir tidak diertikan meninggalkan usaha dan kerja keras. Itulah sebab mengapa mengimani qada dan qadar (takdir) dimasukan pada rukun iman yang enam
bukan pada rukun Islam.

Sungguh bijak ungkapan Imam Al Juazi. Jika ada orang yang bertanya : Mengapa kita harus berusaha sedang takdir telah mendahului kita? Maka katakanlah pada orang itu :  Mengapa kita tidak berusaha sedang yang membuat takdir menyuruh kita berusaha?

Benarlah firman Allah SWT Apabila sudah ditunaikan solat maka bertebaranlah kamu dimuka bumi dan carilah kurnia Allah dan ingatlah Allah banyak-banyak supaya kamu beruntung. (Al Jumu'ah : 10 )

Dari ayat ini dapat dibuat kesimpulan bahawa mengingati Allah banyak banyak tidak bermakna meninggalkan usaha. Disinilah perlunya umat  Islam memahami quran secara syumul agar tidak di otak atik (dipersendakan) oleh musuh-musuh Islam.

Napoleon Banaparte ketika memasuki Mesir sempat mengunakana dalil takdir untuk melemahkan perlawanan umat dengan ucapannya yang terkenal Kalian memang ditakdirkan untuk dijajah! Namun masih ada yang dapat membalas
ucapan ini : Jika dijajah adalah takdir maka melawan penjajahan juga takdir. Mungkin mereka para pahlawan Islam itu mengambil dari ucapan Umar bin Khatab. Lari dari takdir Allah kepada takdir Allah.

Pemahaman takdir secara separuh akan mengakibatkan keterlambatan umat dalam  mengejar ketinggalannya. Maka selamanyalah umat Islam dibawah telapak kaki kafir.

Sirah Rasul jelas mengatakan bahawa beliau tidak meninggalkan usaha dengan alasan
takdir ,sedangkan beliau SAW adalah manusia yang paling bertawakkal pada Allah. Demikian pula Nabi sebelum beliau tidak satupun hanya duduk menunggu pertolongan dan rezeki dari langit.

Benarlah ucapan ulama: Bertawakkal adalah jiwa Rasulullah sedangkan kerja keras adalah Sunnahnya.

Wallahualam...

No comments:

Post a Comment